Na krídlach : ako evolúcia a dizajn prekonali gravitáciu - Dawkins, Richard, 1941-; Lenzová, Jana (Bratislava Ikar, a. s. - Príroda, 2023)
Snívalo sa vám niekedy, že lietate? Predstavovali ste si, aké by to bolo, keby ste boli vtákom a mohli plachtiť po oblohe či sa na krídlach strmhlav vrhnúť k zemi? Lietaním sú deti fascinované už odmalička a Richard Dawkins, mysliteľ a vedec z Oxfordskej univerzity, je z neho rovnako nadšený aj v dospelosti.Vo svojej knihe skúma všetky aspekty letu, zvieracieho, ľudského i mechanického. Keďže zázrak lietania je votkaný do celej našej histórie, kniha vás prevedie príbehmi od bájneho Ikara až po boeing 747. Aké sú rozdiely medzi vtákmi, ktoré sa vyvinuli evolúciou, a lietajúcimi strojmi skonštruovanými ľuďmi? Ako sa ľuďom podarilo prekonať zákony gravitácie? Autor okrem ľudského spoločenstva a živočíšnej ríše skúma aj fascinujúce lety, ktorých je schopná naša myseľ úniky z reality, a to všetko prostredníctvom vedy a predstavivosti.
Obsahuje profesijné údaje o autorovi a ilustrátorke
Obsahuje zoznam obrázkov a register
Keywords: lietanie; mechanika letu; vtáky; evolučná biológia; fylogenéza živočíchov; človek a príroda; objavy a vynálezy; objavitelia a vynálezcovia; človek a zviera; Flying; Birds; Evolutionary biology; Animal phylogeny; Man and nature; Discoveries and inventions; Inventors; Human-animal relationships; populárno-náučné publikácie; Popular works