MOMO - Ende, Michael, 1929-1995; Dodoková, Zuzana; Ceccarelli, Simona, 1975- ([Bratislava] : Slová, 2024)
Na okraji veľkého mesta, v ruinách starovekého amfiteátra býva dievčatko MOMO. Nikto nevie, odkiaľ prišla, no všetci vedia o jej vzácnom dare: Momo dokáže celkom výnimočným spôsobom načúvať. Načúva dospelým, deťom, zvieratám, ba i vetru v korunách stromov. A samotným načúvaním pomáha všetkým okolo riešiť ich problémy. Utáranému chlapcovi Gigimu, ktorý zväčša len splieta dve na tri, prichádzajú po rozhovore s ňou na um tie najneuveriteľnejšie fantastické príbehy. Starec Beppo, ktorý je zväčša zdržanlivý, sa s Momo podelí o najdôležitejší poznatok zo svojho života: Cestu, ktorá sa zdá byť nekonečne dlhá, možno zdolať len krok za krokom. A vždy treba myslieť iba na ten ďalší.Nádherne ilustrovaná adaptácia rozprávkového románu svetoznámeho autora Michaela Ende oslavuje ústredný motív knihy o záhadnom dievčatku: tajomstvo načúvania a pozornosti, tajomstvo prítomného okamihu. Prináša pôvodné momenty podané čo najprístupnejšie mladším čitateľom, nevynechávajúc však niektoré z autorových posolstiev, ukryté práve v postave dievčatka Momo.
Keywords: nemecké rozprávky; German fairy tales; literatúra pre deti; Children's literature