Pomoc obětem (a svědkům) trestných činů : příručka pro pomáhající profese - Čírtková, Ludmila; Vitoušová, Petra (Grada Publishing, 2007)
Trestný čin poškodzuje obeť nielen fyzicky a materiálne, ale môže spôsobiť i vážnu psychickú ujmu. Podľa niektorých odhadov má až 60% dospelej populácie osobnú skúsenosť s viktimizáciou. Kniha chce pomôcť obetiam zorientovať sa v problémoch i pocitoch, ktoré momentálne zažívajú. Treba ich povzbudiť k tomu, aby neskrývali svoje trápenie a začali hľadať pomoc. Sú tu spomenuté všetky dôležité oblasti pomoci kriminálnym obetiam - psychologická, právna i sociálna. Zvláštna pozornosť je venovaná zraniteľným obetiam (deťom, seniorom), ale aj obetiam tzv. citlivých deliktov, ktoré v knihe zastupuje napr. domáce násilie alebo stalking (nebezpečné prenasledovanie). V knihe sú zúročené pätnásťročné skúsenosti občianskeho združenia Bílý kruh bezpečí s poskytovaním pomoci obetiam trestnej činnosti v Českej republike. Kniha je určená obetiam násilia a všetkým odborníkom a pracovníkom v pomáhajúcich profesiách - psychológom, psychoterapeutom, psychiatrom, sociálnym pracovníkom, právnikom.