Artróza v psychosomatickém přístupu : artróza kyčelního kloubu : informace pro pacienty, lékaře a fyzioterapeuty - Hnízdil, Jan, 1958-; Šavlík, Jiří; Beránková, Blanka (Triton, 2007)
Artróza je charakterizovaná narušením rovnováhy medzi degradáciou a novotvorbou tkaniva kĺbovej chrupavky a priľahlej kosti. Prejavuje sa bolesťou a zhoršením alebo i stratou kĺbovej funkcie. Na rozvoji choroby sa podieľajú aj poškodenia a nedostatočná kvalita priľahlých väzov, šliach a svalov. Artróza postihuje najčastejšie kĺby dolných končatín. Príčiny môžu byť i dedičné, ale väčšinou sa jedná o fyziologické degeneratívne procesy spojené s vyšším vekom, chybným životným štýlom (spôsobom stravovania, stresom), nadváhou a nedostatkom pohybu, prípadne nesprávne alebo nedostatočne liečenými úrazmi. Akútny stav (bolesť, opuch, zápal) sa lieči chladivým obkladom a podávaním nesteroidných antireumatík a výrazným obmedzením záťaže. Chronický stav sa lieči rôznymi fyzikálnymi prostriedkami, ale najlepším spôsobom a prevenciou zostáva náprava narušeného životného štýlu. Príručka poskytuje špeciálne informácie aj o fyziatrii, cvičení a pohybových programoch pri koxartróze.