Recent progress in cancer research 2007 - Tang, Careen K. (Transworld Research Network, 2007)
Bunkové signálne dráhy sú základom normálnych bunkových procesov ako progresia bunky, rast, diferenciácia a smrť bunky. Aby nedošlo k zmene normálnej bunkovej integrity, musí byť medzi aktivačnými a inhibičnými signálmi zachovaná rovnováha. Nádorové ochorenie vzniká postupným nahromadením genetických zmien poškodzujúcich homeostatické mechanizmy, ktoré za normálnych okolností riadia proliferáciu buniek. Táto publikácia sumarizuje najnovšie poznatky vo výskume molekulárnych mechanizmov ľudských nádorových ochorení, na základe ktorých je možná ich cielenejšia terapia. Kniha má 10 kapitol. Prvé tri sa venujú aktivácii mutácií receptorov ErbB rodiny, efrínom a Eph receptorom a chemokínovým receptorom CXCR4 pri nádorových ochoreniach. V ďalších dvoch kapitolách sa autori zaoberajú membránovým mucínom Muc4 ako modulátorom pre receptor tyrozínkinázy ErbB2 a štruktúrou mucínových domén. Progresia nádorov sprostredkovaná MT1-MMP (multifunkčná integrálna membránová proteáza) je témou ďalšej kapitoly. V siedmej kapitole sa autori venujú úlohe seprázy pri metastatickej bunkovej adhézii a invázii, ôsma sa zaoberá genetickými zmenami pri karcinóme pažeráka. Posledné dve kapitoly sa venujú novým konceptom a úlohe nadmernej expresie alfa-reduktázy pri hormonálne nezávislých nádoroch prostaty a regulácii normálnej a malígnej megakaryopoézy. Kniha má 200 strán, je doplnená schémami a tabuľkami a je určená všetkým záujemcom o najnovšie poznatky vo výskume v oblasti onkológie.