Kinase targets and inhibitors in inflammation 2007 - Asadullah, Khusru; Gaestel, Matthias (Transworld Research Network, 2007)
Proteínkinázy a ich inhibítory začali byť predmetom záujmu farmaceutického priemyslu len nedávno. Niektoré inhibítory proteínkináz sa už používajú pri terapii nádorov, mnohé sú v štádiu klinického vývoja. Proteínkinázy sú kľúčovými faktormi pri signálnej transdukcii ovplyvňujú iniciáciu, propagáciu a reguláciu imunologickej odpovede. Sú ľahko ovplyvniteľné inhibítormi o nízkej molekulovej hmotnosti, čo otvára možnosti objavovania biodostupných orálne podávaných liekov. Na rozdiel od použitia v onkológii, kde je účinnosť viac-menej najdôležitejším kritériom, by pri ich dlhodobom používaní na terapiu chronických, obyčajne život neohrozujúcich zápalových a autoimunitných ochorení, bol potrebný vysoký bezpečnostný profil. Táto publikácia poskytuje prehľad o najnovších výskumoch v oblasti inhibítorov proteínkináz na liečbu zápalu. Obsahuje 7 kapitol, ktoré sú vlastne článkami, ktoré pôvodne vyšli v časopise "Anti-inflammatory and Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry" v roku 2007. Má 162 strán, obsahuje farebné i čiernobiele tabuľky, grafy a schémy a je určená rovnako pre výskumných pracovníkov pracujúcich v základnom výskume, ako aj pre klinicky orientovaných výskumníkov nielen z akadémií, ale aj farmaceutického priemyslu