Nucleotides and regulation of bone cell function - Burnstock, Geoffrey; Arnett, Timothy R. (Taylor and Francis Group, 2007)
Úloha extracelulárnych purínov v biológii kosti bola objavená v roku 1992.Odvtedy sa na tomto poli vyvinulo veľa výskumného úsilia. Zámerom tejto publikácie je zosumarizovať jeho výsledky a oboznámiť čitateľa so súčasným stavom vedomostí o purínergickej signalizácii v kostných bunkách, včítane patofyziológie a terapeutického potenciálu. Kniha je rozdelená do šiestich kapitol. Tri z nich sa zaoberajú purínergickou signalizáciou v osteoblastoch, pri interakciách medzi kostnými bunkami a pri zápale a imunomodulácii. Ďalšie dve kapitoly sa venujú úlohe P2 nukleotidových receptorov pri signalizácii v osteoklastoch a úlohe purínových a pyrimidínových nukleotidov a nukleozidov pri regulácii metabolizmu chrupavky a funkcii chondrocytov. Témou poslednej kapitoly je mechanizmus uvoľňovania ATP. Na záver ešte autori v skratke načrtli úlohy výskumu do budúcnosti na tomto poli. Kniha má 207 strán, je doplnená množstvom čiernobielych schém, tabuliek a grafov a je určená najmä výskumným pracovníkom pracujúcim v tejto oblasti medicínskeho výskumu