Progress in skin cancer research - Heinz, V. L. (New York, N.Y. : Nova Science Publisher, 2007)
Tri typy rakoviny kože sú zodpovedné za takmer všetky diagnostikované prípady. Každý z nich začína v odlišnom type buniek v koži a jeho názov je odvodený od tohto typu buniek. Najrozšírenejší a najmalígnejší je melanóm, ďalšie dva najčastejšie sú bazocelulárny a skvamocelulárny karcinóm. Preto je najviac priestoru v tejto publikácii venovaného práve melanómu. Kniha pozostáva z deviatich kapitol. Prvá sa venuje najnovším stratégiám v terapii melanómu, ďalšie dve melanómu v detstve a výskytu melanotických névov u detí. Biopsiou sentinelových uzlín u pacientov s melanómom sa zaoberá štvrtá kapitola. V ďalšej kapitole nájdeme informácie o súčasných trendoch v epidemiológii melanómu v Turecku. Expresia molekúl bunkovej adhézie ako možný staging systém pre melanómy je témou šiestej kapitoly. Posledné kapitoly sa venujú žiareniu ako možnej príčine nemelanotických karcinómov kože a cielenej terapii melanómu. Kniha má 189 strán, je doplnená čiernobielymi grafmi a tabuľkami a je určená najmä dermatológom a onkológom
Bibliogr. odkazy
Register
Keywords: nádory kože -- terapia; melanóm -- terapia; névus -- dieťa; biopsia sentinelovej lymfatickej uzliny; molekuly bunkovej adhézie; melanóm -- dieťa; výskum