Chaperones - Makarow, Marja; Braakman, Ineke (Topics in current genetics, 2006)
Šaperóny sú stredobodom záujmu mnohých vedcov, a to nielen tých, ktorí sa zaoberajú biosyntézou proteínov, ale tiež vo vzťahu k transportu proteínov, biogenéze bunkových organel a bunkovému stresu. Doteraz boli publikované viaceré publikácie o najnovších poznatkoch v oblasti bunkových šaperónov, avšak väčšinou sú príliš špecifické na to, aby ich mohli používať aj študenti a vedci, ktorí sa touto problematikou ešte len začínajú zaoberať. Cieľom tejto knihy je zosumarizovať všetky dostupné poznatky o šaperónoch od tých najzákladnejších až po najnovšie a vytvoriť publikáciu, ktorá by sa dala používať ako učebnica. Má 299 strán, je rozdelená na 9 častí a obsahuje viaceré čiernobiele schémy