Mé dítě má autismus - Pátá, Perchta Kazi, 1980- (Praha : Grada Publishing, 2007)
Autismus je jednou z najzávažnejších porúch detského mentálneho vývoja. Jedná sa o vrodenú poruchu niektorých mozgových funkcií. Porucha vzniká na neurobiologickom podklade. Dôsledkom poruchy je to, že dieťa dobre nerozumie tomu, čo vidí, počuje a prežíva. Duševný vývoj je vďaka tomuto hendikepu narušený hlavne v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Autismus sprevádzajú špecifické vzorce chovania. Kniha prináša pocity, radosti a starosti matky s výchovou autistického dieťaťa doplnené komentárom psychiatra. Autorka sa snaží priblížiť iným rodičom svoj život s autistickým dieťaťom s cieľom, aby nezúfali, že to ide, a dokonca niekedy aj s úsmevom. Dozvieme sa čo je to autismus a ako sa môže kontrétne prejavovať, aký význam má rodina - súrodenci i ostatní ľudia pri začlenení dieťaťa do kolektívu.
Bibliogr. odkazy
Keywords: poruchy autistického spektra; porucha autistická -- dieťa predškolského veku; výchova dieťaťa -- psychológia; starostlivosť o dieťa -- psychológia; správanie; rodina; súrodenci; vzťahy medziľudské; autobiografia