Dietní stravování : jednotný dietní systém - Beránek, Jaromír (Edice Hotely a restaurace, 2007)
Spôsob stravovania je jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú vývoj a zdravie človeka. Jednotlivé zložky výživy majú vplyv na chod životných funkcií, vhodné potraviny dodávajú telu energiu a nevyhnutné živiny. Okrem stravy, ktorá je vhodná pre všetky osoby, ktoré nemajú problémy s hmotnosťou ani zdravím, existujú zložitejšie druhy stravovania, ktoré vyžadujú rozlíšenie medzi vhodnými a nevhodnými potravinami. Zložitejšie druhy stravovania zahŕňajú základné a špeciálne diéty. Sú podávané v nemocničných a kúpeľných zariadeniach a pacientom v domácom liečení. Príprava diétnej stravy vyžaduje zapracovanie znalostí z diétológie. Kniha vysvetľuje základné pojmy týkajúce sa výživovej hodnoty, energetickej hodnoty, živín, vitamínov a minerálnych látok. Popisuje základné a špeciálne diéty a štandardizované diétne postupy. Oboznamuje s požiadavkami na hotové potraviny určené pre zvláštnu výživu. Nachádza sa tu i výživové odporúčanie pre obyvateľstvo Českej republiky z r. 2004. Kniha je určená prevádzkovateľom stravovacích a kúpeľných zariadení i študentom hotelových škôl a úplne nevyhnutná pre nutričných terapeutov.