Prevencia častých zlomenín dolnej časti lakťovej a vretennej kosti : (metodická príručka pre pacientov s osteoporózou a pre rehabilitačných pracovníkov) - Wendlová, Jaroslava (Bratislava : Sanofi-Aventis, 2007)
Brožúra prináša pohybovú liečbu zameranú na posilňovanie svalstva predlaktia a ruky, cvičenia aktivujúce koordinačné pohyby pri simulovanom narušení rovnováhy a techniku pádov. Je venovaná predovšetkým tým pacientkám a pacientom s osteoporózou, u ktorých lekár stanovil zvýšené riziko vzniku zlomenín pri páde. Zvlášť rizikoví sú pre zlomeniny predlaktia pacienti, u ktorých sa priamo na dolnom predlaktí namerali hodnoty hustoty kostného minerálu T - skóre < - 1,0 SD. Pravidelným posilňovaním svalstva predlaktia a ruky sa zväčší objem tohto svalstva. Zväčšovanie svalovej hmoty je úmerne sprevádzané aj vzostupom kostného minerálu v príslušnej kosti, na ktorú sa sval upína. Predpokladom pre zníženie rizika vzniku komplikovaných zlomenín dolnej časti predlaktia pri páde je tiež aj nácvik koordinačných pohybov pri narušení stability a správna technika pádov.
Keywords: cvičenie; predlaktie; ruka; rovnováha posturálna; pády náhodné -- prevencia a kontrola; fraktúry kostí -- prevencia a kontrola; osteoporóza -- rehabilitácia; príručka