Atlas : global resources for persons with intellectual disabilities : 2007 - World Health Organization (Geneva : World Health Organization, 2007)
Osoby s mentálnym postihnutím sú často najzraniteľnejšou skupinou. Predpokladá sa, že tieto osoby budú najviac izolované vo veľkých ústavoch, opatrovateľských zariadeniach, ktoré neumožňujú prístup k základným zdravotníckym službám, vzdelávaniu, a tiež budovanie normálnych sociálnych vzťahov. V mnohých krajinách mentálne postihnutie je zanedbávanou oblasťou, kde absentujú základné informácie o existujúcich a chýbajúcich zdrojoch. Svetová zdravotnícka organizácia a PAHO/WHO centrum pre výskum a vzdelávanie v oblasti duševného zdravia spolupracovali na vytvorení tejto publikácie (Atlas-ID), ktorej cieľom je zlepšiť poznatky založené na dôkazoch a uvedomovanie si celkových regionálnych rozdielov v jednotlivých krajinách v rámci základnej informovanosti o zdrojoch a službách orientovaných na osoby s mentálnym postihnutím. Táto komplexná správa zahrňuje informácie zo 147 krajín, ktoré sa týkajú terminologických a klasifikačných systémov aplikovaných pre túto populáciu, politiky a legislatívy, finančného zabezpečenia a prínosov, prevencie, služieb v oblasti zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, ľudských zdrojov , odborného vzdelávania, výskumu a informačných systémov, úloh nevládnych a medzinárodných organizácií. Atlas-ID obsahuje slovník výrazov s definíciami základných pojmov z oblasti mentálneho postihnutia, dotazník na zhromažďovanie kvantitatívnych a kvalitatívnych informácií.
Obsahuje dotazník a slovník pojmov
Bibliogr. odkazy
Keywords: postihnutie intelektuálne -- epidemiológia -- klasifikácia; služby pre duševné zdravie -- zásobovanie a distribúcia -- štatistika a číselné údaje; politika zdravotná -- trendy; Svetová zdravotnícka organizácia; Zdravie duševné a mentálne poruchy -- 45; atlas