HIV/AIDS in Europe : moving from death sentence to chronic disease management - Matic, Srdan; Lazarus, Jeffrey; Donoghoe, Martin; World Health Organization. Europe (Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2006)
V súčasnej Európe sa venuje zvýšená pozornosť prevencii ochorenia HIV/AIDS, jeho liečbe a zdravotnej starostlivosti. Veľkou výzvou pre verejné zdravotníctvo v 21.storočí je výskyt HIV/AIDS, ktorý je síce v západnej a strednej Európe stabilizovaný, ale vo východnej Európe dramaticky narastá. V Európskom regióne WHO žije viac než 2 milióny ľudí s HIV/AIDS. Táto publikácia podáva obšírnu históriu vzniku HIV/AIDS v Európe až po prognózy do budúcnosti z biomedicínskeho, sociálneho, kultúrneho, ekonomického a politického hľadiska. Autormi publikácie sú poprední odborníci z celého Európskeho Regiónu WHO vrátane lekárov alebo bývalých užívateľov drog, zamestnancov Spojených národov, homosexuálov, výskumných pracovníkov verejného zdravotníctva, aktivistov komunity, ktorí boli infikovaní vírusom HIV alebo napadnutí ochorením AIDS. Publikácia popisuje ťažkosti pri dokazovaní, riadení, kontrolovaní HIV/AIDS v Európe, stanovuje si zároveň dva základné ciele: poskytnúť univerzálny prístup k liečeniu HIV/AIDS a zastaviť jeho šírenie
Zoznam skratiek
Bibliogr. odkazy
Keywords: HIV infekcie -- prevencia a kontrola -- farmakoterapia; AIDS -- prevencia a kontrola -- farmakoterapia; poskytovanie zdravotnej starostlivosti -- trendy; choroby sexuálne prenosné; tuberkulóza -- prevencia a kontrola; väznice; zdravie žien; Svetová zdravotnícka organizácia; Európa; Európa východná; Choroby prenosné, ich prevencia a kontrola -- 6; príručka