Pocket notes on neonatology - Davies, Mark; Cartwright, David; Inglis, Garry (Marrickville, NSW 2204 : Elsevier Churchill Livingstone, 2008)
Neonatológia do vrecka je útla knižka, v ktorej je skoncentrované množstvo praktických informácií z toho odboru. Jej prvé vydanie bolo pôvodne adresované mladým lekárom a ošetrovateľskému personálu v Kráľovskej nemocnici pre ženy v Brisbane. Toto druhé vydanie je aktualizované a prepracované pre širší okruh odbornej verejnosti. Zámerom autorov je uľahčiť starostlivosť ako o zdravého, tak aj o chorého novorodenca. Príručka obsahuje množstvo užitočných údajov v tabuľkách, schémach a grafoch a veľa praktických rád. V 33 kapitolách nájdeme informácie o hygiene a infekciách, resuscitácii, postupoch pri katetrizácii, intubácii a odbere vzoriek, podpore dýchania, hypoglykémii, žltačke a rôznych iných chorobách novorodencov. Viaceré kapitoly sa venujú starostlivosti o predčasne narodených novorodencov. V poslednej kapitole sú v tabuľkách uvedené informácie o dávkach najčastejšie používaných liekov a infúzií pri neonatologickej intenzívnej starostlivosti. Kniha má 181 strán, obsahuje veľa schém, tabuliek a grafov
Publikácia je určená najmä mladým lekárom a ošetrovateľskému personálu na novorodeneckých oddeleniach
Keywords: neonatológia; resuscitácia; novorodenec nezrelý; choroby novorodencov; ošetrovateľstvo novorodenecké; príručka