Emergency sedation and pain management - Burton, John H.; Miner, James (Cambridge, U.K. ; New York, N.Y. : Cambridge University Press, 2008)
Sedácia a analgézia, ktoré boli kedysi výlučne doménami anesteziológov, sú teraz rutinnou súčasťou praktík na všetkých oddeleniach urgentnej medicíny. V tejto publikácii nájdeme súhrnné poznatky o sedácii a analgézii so špecifickým dôrazom na dospelých aj pediatrických pacientov urgentných oddelení. Kniha je rozdelená do piatich častí, ktoré sa delia na kapitoly. Prvá časť sa venuje prehľadu a princípom analgézie a procedurálnej sedácie v urgentnej medicíne u detí aj dospelých. V druhej časti sa autori zaoberajú praktickou analgéziou urgentných pacientov pri akútnej aj chronickej bolesti, pri kolikách, úrazoch, bolestiach hlavy, očí, uší, končatín, hrudníka, chrbta, atď. Nájdeme tu aj kapitoly venujúce sa farmakológii najbežnejšie používaných analgetík, rôznym škálam bolesti a protokolom triedenia pacientov s akútnou bolesťou. Témou tretej časti je procedurálna sedácia urgentného pacienta, jednotlivé kapitoly tejto časti sa zaoberajú farmakológiou najbežnejšie používaných sedatív, monitorovaním procedurálnej sedácie a procedurálnou sedáciou pediatrických aj dospelých pacientov pri rôznych zákrokoch. Štvrtá časť sa venuje topickej, lokálnej a regionálnej anestézii u urgentných pacientov a v piatej nájdeme informácie o špeciálnych aspektoch procedurálnej sedácie a analgézie – napr. o analgézii v prednemocničnej urgentnej zdravotnej starostlivosti a u pacientov v kritickom stave. Kniha má 282 strán a obsahuje čiernobiele schémy, tabuľky a obrázky a je určená lekárom pracujúcim v urgentnej medicíne
Bibliogr. odkazy
Register
Resumé
Keywords: príhody náhle; anestézia a analgézia -- metódy; bolesť -- terapia; služba ústavná pohotovostná; starostlivosť neodkladná -- metódy