Chronic pain - Dickman, Andrew; Simpson, Karen H. (Oxford pain management library, 2008)
Chronickou bolesťou trpia milióny pacientov na svete a predstavuje značnú záťaž pre celú spoločnosť. Neliečená resp. zle liečená bolesť neovplyvňuje len pacientov ako takých, ale vplýva aj na kvalitu života ich opatrovníkov a môže potenciálne viesť k sociálnej izolácii a rozpadu rodiny. V posledných rokoch došlo k významnému pokroku v manažmente chronickej bolesti nielen v dôsledku nových terapeutických možností, ale aj vďaka lepšiemu pochopeniu optimálneho použitia už existujúcich liekov. Táto útla knižka vyšla ako súčasť série “Oxford Pain Management Library” a stručne popisuje súčasné možnosti liečby chronickej bolesti vrátane farmakologickej terapie, anestetických techník a doplnkovej liečby. Pozostáva z 10 kapitol, z ktorých každá sa venuje inému spôsobu terapie bolesti. Prvá sa zaoberá rôznymi druhmi neonkologickej chronickej bolesti, v ďalších sa postupne preberajú jednotlivé skupiny liekov proti bolesti – paracetamol, nesteroidné protizápalové lieky, tramadol, opioidy, antiepileptiká, antidepresíva a iné analgetiká. Posledné tri kapitoly sa zaoberajú intervenčnými technikami a nefarmakologickými a psychologickými prístupmi k terapii chronickej bolesti. Kniha má 144 strán, je písaná prehľadným spôsobom a poslúži všetkým záujemcom o rýchle a stručné informácie v tejto oblasti