Cardiovascular magnetic resonance made easy - Varghese, Anitha; Pennell, Dudley J. (Churchill Livingstone, 2008)
Kardiovaskulárna magnetická rezonancia (CMR) používa zobrazovanie metódou magnetickej rezonancie na anatomické a funkčné vyhodnocovanie srdca a vaskulárneho stromu. Na rozdiel od viacerých obsažných príručiek z tohto odboru sa autori v tejto publikácii snažili zosumarizovať a stručne a prehľadne podať len tie najpodstatnejšie informácie. Po zozname použitých skratiek nasleduje 10 kapitol, v ktorých sú postupne popísané rôzne diagnostické nálezy. Prvá kapitola uvedie čitateľa do problematiky vysvetlením princípov CMR. V ďalších sa autori venujú diagnostike ischemickej choroby srdca, zlyhania srdca, kardiomyopatií, chlopňových chorôb srdca, srdcových más, perikardiálnych ochorení a myokarditídy. Choroby aorty a vrodené srdcové choroby u dospelých sú témou šiestej a siedmej kapitoly. Posledné tri kapitoly sa zaoberajú magnetickou rezonančnou angiografiou (MRA), koronárnou MRA a najbežnejšími artefaktmi pri vyšetrovaní metódou CMR. V závere autori konštatujú, že CMR môže poskytnúť neoceniteľné informácie o anatómii a funkcii kardiovaskulárneho systému bezpečným neinvazívnym spôsobom a môže sa používať aj u pacientov s umelými chlopňami, náhradami kĺbu, intrakoronárnymi stentami a pod., ale nemôže nahradiť echokardiografiu. Kniha má 153 strán, obsahuje množstvo diagnostických zobrazení, schém a tabuliek a je určená najmä kardiológom a kardiotorakálnym chirurgom