Diagnostika zlomenin pánve a acetabula - Chmelová, Jana; Džupa, Valér, 1962-; Pavelka, Tomáš; Ryšavý, Martin; Báča, Václav; Vavrečka, Jan; Otčenášek, Michal; Grill, Robert (Nakladatelství Galén, 2009)
V tejto publikácii sú prehľadným spôsobom popísané základné diagnostické možnosti a jednotlivé kroky, zobrazovacie metódy pre diagnostiku poranení skeletu, cievneho systému aj močových ciest, text doplňuje kvalitná obrazová dokumentácia. Nájdeme tu popísané rôzne klasifikačné systémy poranení panvy, ktoré sú potom medzi sebou porovnané. Autori venujú pozornosť v rámci poranení panvy aj poraneniam acetabula. Zobrazené klinické prípady sú prezentované nielen z pohľadu diagnostických procesov, ale aj po definitívnom traumatologickom ošetrení. Preto môže táto publikácia slúžiť aj ako terapeutická smernica, alebo prinajmenšom poskytovať filozofický náznak nasledujúcich terapeutických zásahov. Kniha vznikla ako vyústenie intenzívnej spolupráce odborníkov rôznych medicínskych odborov na pôde Integrovaného štúdia panvy 3. LFUK v Prahe, ktoré bolo založené tromi z autorov knihy v roku 2004 s cieľom prepájať vedomosti jednotlivých odborov pri starostlivosti o pacientov so zlomenou panvou. Publikácia je rozdelená na 11 kapitol. Prvých šesť kapitol sa venuje rôznym diagnostickým metódam – klasickej skiagrafii, ultrasonografii, retrográdnej ultracystografii, počítačovej tomografii, angiografii a magnetickej rezonancii. Všetky kapitoly majú jednotnú štruktúru, po úvode nasleduje cieľ vyšetrenia, jeho spôsob, výhody a nevýhody. Ďalšie kapitoly sa zaoberajú zaradením jednotlivých zobrazovacích metód v primárnom diagnostickom procese a klasifikáciou zlomenín panvy a acetabula. V posledných dvoch kapitolách uvádzajú autori príklady zlomenín panvy a acetabula podľa AO klasifikácie. Kniha má 117 strán, má bohatú, väčšinou čiernobielu obrazovú dokumentáciu a určite si nájde cestu do knižníc traumatologických pracovísk