Praktické rady pro onkologické pacienty : jak překonat nesnáze při léčbě rakoviny - Karešová, Jana (Praha : MAXDORF, 2010)
Publikácia vznikla s myšlienkou pomôcť dospelým onkologickým pacientom aj ich rodinám s riešením problémov, ktoré môžu sprevádzať nádorové ochorenie. Snahou autorky, diplomovanej všeobecnej zdravotnej sestry a jej spolupracovníkov s dlhoročnými skúsenosťami, je zjednodušiť hľadanie odpovedí na otázky súvisiace s každodenným životom chorých. Dozvieme sa, aký význam majú preventívne prehliadky a vyšetrenia, na ktoré majú obyvatelia Českej republiky nárok, a kto ich poskytuje. Nájdeme tu praktické rady na riešenie a predchádzanie ťažkostí spojených so samotným ochorením, ako je únava, nechutenstvo, bolesť, porucha príjmu potravy, strach z ochorenia, či poruchy spánku. Tiež je tu zmienka o sociálnych službách, možných príspevkoch poskytovaných štátom alebo o službách hradených zdravotnou poisťovňou. Prínosom je používanie odbornej terminológie, s ktorou sa pacienti stretávajú u lekára. Význam cudzích slov je hneď vysvetlený priamo v texte, alebo na konci príslušnej kapitoly. Dvanásť kapitol s ucelenými a prehľadnými informáciami ukončuje zoznam použitej literatúry a odkazy na ďalšie zdroje, včítane internetových stránok rôznych onkologických spoločností, nemocníc, centier, časopisov a pod.
Bibliogr. odkazy
Keywords: nádory -- komplikácie -- psychológia; farmakoterapia -- účinky nežiadúce; rádioterapia -- účinky nežiadúce; bolesť; poruchy výživy; práca sociálna -- zákonodarstvo a právna veda; zariadenia onkologickej starostlivosti; príručka; práce populárne