Sentinelová uzlina : lymfadenektomie u solidních nádorů - Šimša, Jaromír, 1971- (MAXDORF, 2010)
Monografia oslovuje lekárov operačných odborov, ktorí sa zaoberajú liečbou nádorových ochorení, a tiež aj onkológov a ďalších špecialistov. Venuje sa pomerne novej metóde – označovaniu lymfatického systému a vyhľadávaniu sentinelových uzlín. Cieľom tohto miniinvazívneho stagingového postupu je odhaliť chorých s okultnými metastázami v lymfatických uzlinách, ktorí môžu profitovať z lymfadenektómie spádových uzlín a z následnej adjuvantnej liečby. Princíp metódy spočíva v označení lymfatickej cesty od primárneho nádoru k prvej uzline v lymfatickom spáde nádoru, ktorá sa označuje ako sentinelová tiež aj strážna. Táto uzlina je prvým filtrom, ktorý môže zachytiť uvoľnené nádorové bunky. Preto je považovaná za uzlinu s najvyšším rizikom metastatického postihnutia. Kniha sa vo všeobecnej časti venuje histórii metódy, názorne popisuje lymfatický systém s poznámkami k onkochirurgii (skip metastázy a pod.), podrobnejšie uvádza dve techniky detekcie sentinelovej uzliny (vitálne farbenie lymfotropnou patentnou modrou alebo detekcia gama žiarenia po aplikácii koloidu označeného rádioizotopom), obsahuje aj vyšetrovanie sentinelových uzlín z pohľadu patológa. Špeciálna časť názorne rozoberá stratégiu a techniku mapovania, detekcie, biopsie a disekcie sentinelovej uzliny pri nádoroch kože, štítnej žľazy, prsníka, pľúc, tráviaceho traktu, nádoroch urologických, gynekologických a v orofaciálnej oblasti