The retina in systemic disease : a color manual of ophthalmoscopy - Tabandeh, Homayoun; Goldberg, Morton F. (New York, N.Y. : Thieme, 2009)
Vyšetrenie sietnice predstavuje jedinečnú možnosť na priame skúmanie nervového, vaskulárneho a spojivového tkaniva. Na sietnici sa prejavujú mnohé systémové ochorenia a tieto nálezy majú veľkú cenu pri skríningu, diagnostike a určení štádia týchto chorôb, ako aj pri ich terapii. Napríklad pri diabete je poškodenie sietnice pomerne časté a prispieva k zhoršeniu kvality života, takže včasná diagnostika je kľúčovým faktorom k účinnej terapii. Oftalmoskopia má potenciál stať sa jednou z najefektívnejších metód vyšetrovania fyzikálnymi metódami pre lekárov všetkých špecializácií. Možnosti sa núkajú na rôznych úrovniach, včítane rozlišovania a pochopenia nálezov v sietnici pri systémových ochoreniach a ich diferenciálnej diagnostike. Táto publikácia je ilustrovaným manuálom základných princípov a praktických aspektov oftalmoskopie. Pozostáva z troch častí. Prvá sa zaoberá základnými a praktickými hľadiskami oftalmoskopie, ako napríklad anatómiou oka, normálnymi oftalmoskopickými nálezmi a dilatáciou zreníc. Druhá časť ilustruje rôzne patologické znaky na sietnici, ako napríklad krvácanie, exudáty, mikroaneuryzmy, edémy, pigmentové lézie, atď., spolu so zoznamom možných ochorení pre diferenciálnu diagnostiku. Najrozsiahlejšia tretia časť sa venuje prejavom širokého spektra rôznych systémových ochorení na sietnici od endokrinných a metabolických chorôb cez kardiovaskulárne ochorenia, hyperlipidémie, cytomegalovírusové infekcie, neurologické, hematologické, gastrointestinálne, pľúcne, kožné a reumatologické poruchy, choroby pečene, onkologické ochorenia, až po otolaryngologické choroby, pediatrické choroby, retinopatie spôsobené liekmi a poruchy sietnice
Register
Kniha má 366 strán, obsahuje množstvo farebných obrázkov rôznych patologických nálezov a je určená najmä študentom medicíny, oftalmológom, optometristom, ale aj lekárom iných odborov
Keywords: sietnica -- patológia; diagnostika diferenciálna; symptómy očné; oftalmoskopia -- metódy; atlas; príručka