Lymphedema management : the comprehensive guide for practitioners - Zuther, Joachim E. (Complementary Medicine, 2009)
Táto publikácia sa zameriava na nedostatočnú činnosť lymfatického systému, venuje sa lymfedému a v súčasnosti dostupným intervenčným technikám. Text je prehľadne organizovaný, dá sa v ňom ľahko a rýchlo orientovať pomocou farebne odlíšených jednotlivých kapitol. Kapitoly sú zoradené logickým spôsobom, začínajú anatómiou, pokračujú fyziológiou a patofyziológiou lymfatického systému, komorbiditami, terapiou a končia administratívou a dokumentáciou. V prvej kapitole - anatómii - sa autor venuje obehovému a lymfatickému systému, jeho topografii a súčastiam, lymfatickému rozvodiu, anastomózam, lymfatickej drenáži a jednotlivým skupinám lymfatických uzlín. Druhá kapitola – fyziológia – sa zaoberá fyziológiou srdca, pľúcnou a systémovou cirkuláciou, krvným tlakom, látkovou výmenou medzi kapilárami a fyziológiou a insuficienciou lymfatického systému. V tretej kapitole – patológii a patofyziológii – sa dozvieme niečo o lymfedéme, chronickej venóznej a lymfovenóznej insuficiencii, poraneniach a kožných léziách, lipedéme, traumatickom edéme, zápalových reumatických ochoreniach, reflexnej sympatickej dystrofii a cyklickom idiopatickom edéme. Štvrtá a piata kapitola sa venujú najmä komplexnej dekongestívnej terapii a technikám manuálnej lymfodrenáže. Posledná šiesta kapitola sa venuje administratíve a dokumentácii, nájdeme v nej aj vzory (amerických) tlačív na informovanie pacienta, vyhodnotenie lymfedému, fyzikálne vyšetrenie a iné. Text vhodne dopĺňajú ilustrácie, fotografie a tabuľky a záver knihy tvorí excelentný slovník odborných výrazov. Čitateľ sa po prečítaní tejto publikácie dozvie, ako funguje lymfatický systém a prečo niektoré spôsoby terapie pri jeho insuficiencii môžu byť efektívnejšie a niektoré menej účinné. Pre lepšie pochopenie textu aj laickým čitateľom sa autor snažil používať čo najjednoduchšie a najzrozumiteľnejšie termíny. V druhom vydaní tejto knihy okrem aktualizácie všetkých kapitol pribudli aj niektoré nové témy, ako napríklad axilárny tkanivový syndróm a jeho terapia, alebo často nedostatočne liečená vaskulárna a lymfatická anomália - Klippel-Trenaunay Weberov syndróm