Gastroenterological endoscopy - Classen, Meinhard, 1936-; Tytgat, Guido N. J.; Lightdale, Charles J. (Thieme, 2010)
Po 7. rokoch od prvého vydania tejto knihy vychádza jej druhé vydanie, ktoré má síce rovnakú koncepciu, ale reflektuje rýchle pokroky vo vývoji gastroenterologickej endoskopie v posledných rokoch. Tieto nové vedomosti zasahujú do všetkých oblastí gastroenterologickej endoskopie, ktoré sú pre pacienta dôležité – do prípravy na vyšetrenie, premedikácie, skríningu premalígnych a malígnych lézií, endoskopickej diagnostiky a terapie. V posledných rokoch sa objavili aj niektoré úplne nové metódy, ako napríklad technika endoskopie a miniinvazívnej chirurgie NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery), ktorá využíva na endoskopické chirurgické zákroky prirodzené telové otvory. V Japonsku vyvinutá endoskopická submukózna disekcia predstavuje veľký pokrok ako v diagnostike, tak aj v terapii. Táto metóda umožňuje na rozdiel od endoskopickej mukóznej resekcie lepšiu en bloc resekciu časti steny obsahujúcej nádor, presnejšie histopatologické diagnostické štúdie a hlbšiu resekciu. Začali sa používať nové zobrazovacie metódy na zobrazenie hrubého čreva, ako napríklad endoskopia s vysokým rozlíšením a veľkým zväčšením, autofluorescencia, spektrálna modulácia a iné. Nové technológie sa začali používať aj v diagnostike a terapii ochorení ezofágu, žalúdka a biliopankreatickej oblasti. Skutočnou novinkou tohto druhého vydania sú do hĺbky vypracované investigatívne možnosti pri ochoreniach tenkého čreva pomocou kapsulovej endoskopie a jedno- a dvojbalónovej endoskopie. Paralelne s vývojom v endoskopii prichádza aj k rozvoju diagnostickej a najmä terapeutickej endosonografie. Kniha je rozdelená na 10 častí, prvé tri z nich sa venujú histórii a vývoju endoskopie, príprave pacienta a výučbe endoskopie, v ďalších dvoch sa autori zaoberajú samotnými konkrétnymi diagnostickými a terapeutickými endoskopickými technikami a metódami. Ostatné časti sú venované endoskopickej diagnostike a terapii chorôb rôznych oblastí tráviacej sústavy – horného a dolného gastrointestinálneho traktu, biliopankreatickým a peritoneálnym ochoreniam, chorobám pečene a infekčným gastrointestinálnym ochoreniam. Témou poslednej časti je endoskopia v pediatrii