Practical hemostasis and thrombosis - Key, Nigel; Makris, Michael; O'Shaughnessy, Denise; Lillicrap, David (John Wiley & Sons, Ltd., Publication, 2009)
K problematike zrážanlivosti krvi a trombózy bolo už napísaných viacero kníh, ale mnohé z nich zachádzajú príliš do podrobností a nedajú sa použiť ako ľahko čitateľný referenčný text na rýchle zodpovedanie otázok týkajúcich sa trombózy a krvácania. Táto publikácia je stručná a výstižná, ale obsahuje pritom všetky informácie potrebné na pochopenie mechanizmu zrážania krvi ako aj prevencie, diagnostiky a terapie porúch zrážanlivosti a krvácania. Do hĺbky popisuje abnormality krvných doštičiek a diseminovanú intravaskulárnu koaguláciu. Okrem toho tu nájdeme aj vynikajúco spracovanú časť popisujúcu problémy s krvácaním a trombotické problémy v pôrodníctve, gynekológii, chirurgii, hepatológii a transfúznej medicíne. Nájdeme tu aj užitočnú časť venovanú laboratórnym a molekulárno-biologickým testom potrebným pri diagnostike krvácavých porúch a porúch zrážanlivosti krvi. Kniha pozostáva z 23 častí, ktoré sa okrem už spomínaných tém venujú hemofílii A a B, Von Willebrandovej chorobe, rôznym zriedkavým vrodeným poruchám zrážanlivosti, kvantitatívnym aj kvalitatívnym poruchám krvných doštičiek, žilovej tromboembólii, myeloproliferatívnym nádorom, arteriálnej trombóze, antikoagulácii a antifosfolipidovému syndrómu. Ocenia ju nielen klinickí lekári, internisti a študenti medicíny, ale každý, kto bude hľadať informácie o pacientoch trpiacich poruchami krvácania alebo tromboembolickými komplikáciami
Bibliogr. odkazy
Register
Keywords: hemostáza -- fyziológia; poruchy hemokoagulácie; poruchy hemoragické; tromboembolizmus; trombóza