Magnetic resonance imaging of the brain and spine. Volume 1 - Atlas, Scott W. (Lippincott Williams & Wilkins, 2009)
Štvrté vydanie tejto publikácie vychádza v čase, keď zobrazovacie metódy zohrávajú v diagnostike a terapii stále dôležitejšiu úlohu. Svetová populácia starne a spolu s globalizáciou profilu chorôb začínajú okrem tradične dominujúcich infekčných ochorení v rozvojových krajinách nadobúdať značný význam aj chronické ochorenia vo vyspelých krajinách včítane ich spoľahlivej diagnostiky a terapie, v ktorých hrajú významnú úlohu práve zobrazovacie metódy. Diagnostika neurologických ochorení je založená na neuropatológii a pôvodných nálezoch zobrazovacích vyšetrení. V tejto knihe autori popisujú a vysvetľujú použitie nových zobrazovacích metód v rôznych klinických situáciách, detailne diskutujú o nových možnostiach ich uplatnenia v nových oblastiach včítane psychiatrických porúch a anomálií plodu, najnovšie trendy v oblasti chorôb CNS dávajú do vzťahu s nálezmi zobrazovacích vyšetrení a kde je to potrebné, udávajú autori aj poznámky týkajúce sa obmedzenia zobrazovacích metód. Dvojdielna publikácia pozostáva z 36 kapitol rozdelených do piatich častí, prvý diel pozostáva z dvoch častí, druhý má tri časti. Kapitoly prvej časti sa venujú magnetickej rezonancii všeobecne, prístrojovému vybaveniu, princípom vzniku zobrazenia, základom prietoku a hemodynamiky, metódam rýchleho zobrazovania a problematike artefaktov v MRI. Druhá časť má 13 kapitol, v ktorých sa autori zaoberajú poruchami vývinu mozgu, prejavmi fakomatóz v CNS, epilepsiou, nádormi mozgu u detí a dospelých, vnútrolebkovým krvácaním, vaskulárnymi malformáciami a aneuryzmami, mozgovou ischémiou a infarktom mozgu, ako aj MR angiografiou, úrazmi hlavy, vnútrolebkovými infekciami, starnutím, demenciami a neurodegeneratívnymi ochoreniami