Gastroenterology and hepatology : lecture notes - Emmanuel, Anton; Inns, Stephen (Lecture notes, 2011)
Táto kniha je založená na anatomických, fyziologických a patologických základoch gastroenterologickej praxe. Dôležitosť integrácie klinického hodnotenia s vyšetrením – a to anatomickým aj fyziologickým – vyplýva aj z prekvapivo limitovaného rozsahu symptómov čo sa týka gastrointestinálneho traktu, a to napriek jeho komplexnosti. Veď črevo obsahuje zhruba ¾ celkového množstva imunitných buniek v tele, produkuje širšiu škálu hormónov ako ktorýkoľvek endokrinný orgán, má takmer toľko nervov ako miecha, reguluje dennú absorpciu mikrogramových množstiev vitamínov rovnako ako absorpciu 100 milión násobného množstva makronutrientov. Namiesto úvodných všeobecných kapitol venujúcich sa anatómii, fyziológii a biochémii, ktoré už väčšina čitateľov pozná zo štúdia iných lekárskych odborov, zaradili autori radšej preklinické materiály v praktickom kontexte s príslušnými ochoreniami (napríklad fyziológiu absorpcie tekutín v časti o hnačke, alebo biochémiu hemoglobínu v časti o žltačke a pod.). Kniha pozostáva z 5 častí, ktoré sú ešte rozdelené na jednotlivé kapitoly. V prvej časti sa autori venujú prístupu k pacientom s bolesťou brucha a ochoreniami pečene, výžive, infekčným gastrointestinálnym chorobám a gastroenterologickým vyšetrovacím metódam. Témou druhej časti sú naliehavé prípady v gastroenterológii, ako napríklad akútne gastrointestinálne krvácanie, akútne zlyhanie pečene, akútna pankreatitída, atď. Tretia časť sa zaoberá regionálnou gastroenterológiou, t.j. ochoreniami jednotlivých častí gastrointestinálneho traktu od ústnej dutiny až po anorektum, včítane rôznych ochorení pečene (chronické ochorenia pečene, dedičné a vrodené choroby pečene, vírusové hepatitídy, vaskulárne ochorenia pečene, autoimunitná hepatitída, nádory a lézie pečene a iné). V štvrtej časti nájdeme informácie k vyšetrovacím metódam v gastroenterológii a piata obsahuje niekoľko prípadových štúdií za účelom samohodnotenia