Essential stem cell methods - Lanza, Robert; Klimanskaya, Irina (Elsevier, 2009)
Kmeňové bunky sa tešia veľkému záujmu vedcov aj klinických lekárov vďaka svojej schopnosti diferencovať sa na bunky rôznych tkanív. Okrem toho, že sú nádejným zdrojom buniek pre regeneračnú medicínu a objavovanie nových liekov slúžia tiež ako excelentný model vývoja stavovcov. Kultivácia kmeňových buniek v kultúrach a ich diferenciácia podľa požiadaviek vyžaduje špeciálne skúsenosti a znalosti, vedomosti o základných technikách kultivácie buniek nie sú dostačujúce. Táto kniha ponúka množstvo najnovších poznatkov z oblasti diferenciácie kmeňových buniek a uchovávania derivátov všetkých troch zárodočných línií – buniek neurálnej línie, kardiomyocytov, hemopoetických, spermatogoniálnych aj inzulín-produkujúcich buniek. Každá kapitola je písaná vo forme krátkeho prehľadu príslušnej tematiky, po ktorom nasledujú zrozumiteľné protokoly, ktoré umožnia praktické prevedenie týchto techník v laboratóriu aj menej skúseným výskumníkom. Tieto techniky zahŕňajú profiláciu génovej expresie, RNA interferenciu a doručovanie génov, embryokultúry na odvodenie základných ľudských kmeňových buniek, charakterizáciu a purifikáciu kmeňových buniek a tkanivové inžinierstvo používajúce deriváty kmeňových buniek