Grant's atlas of anatomy - Agur, Anne M. R.; Dalley, Arthur F., II (Philadelphia, Pa. : Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009)
Dvanáste vydanie tejto známej anatómie reflektuje nové modely vzdelávania a nové prístupy k vyučovaciemu procesu. Systém zdravotníckej starostlivosti sa neustále mení a tieto zmeny vyžadujú od lekárov stále viac vedomostí. Technologické pokroky v oblasti publikovania, najmä čo sa týka online zdrojov a elektronických médií, zmenili prístup študentov k informáciám aj spôsob vyučovania pedagógov. Klasické “grantovské” ilustrácie sú aktualizované pre dnešných študentov. Keďže originálnymi modelmi pre tieto kresby boli pitevné nálezy, ich presnosť je jedinečná. Farebné schematické ilustrácie a textová časť s ľahko vyhľadateľnými klinickými aplikáciami uľahčujú učenie. V tomto anatomickom atlase nájdeme k niektorým anatomickým kresbám aj viac než 100 zodpovedajúcich klinicky relevantných MRI (magnetická rezonancia), CT (počítačová tomografia) a ultrasonografických zobrazení. Oproti predchádzajúcim vydaniam sa zvýšil aj počet značených fotografických zobrazení z povrchovej anatómie. Čo sa týka prehľadných farebných tabuliek, v tomto vydaní sa rozšírili a zdokonalili najmä tie, ktoré sa týkajú nervov, artérií a žíl a ostatných relevantných štruktúr. Ďalšou výhodou je logická organizácia a layout. Aj keď základná organizácia podľa jednotlivých oblastí tela zostáva aj v tomto vydaní nezmenená, jednotlivé kapitoly sú ďalej rozdelené na oblasti a podoblasti, názvy ktorých sa objavujú na každej strane v hornej časti ako titulky. Zoznam názvov všetkých týchto podoblastí je uvedený na začiatku každej kapitoly. Ďalšou novinkou tohto vydania je, že prvý raz ponúka široké možnosti elektronických pomôcok ako študentom, tak aj pedagógom, na online Lippincot Williams and Wilkins stránke “thePoint” (http://thepoint.lww.com/grantsatlas). Študenti dostanú prístup k interaktívnemu elektronickému anatomickému atlasu obsahujúcemu všetky obrázky z tlačenej verzie so všetkými možnosťami vyhľadávania a transfokácie ako aj s vybranými videoklipmi z najpredávanejšej zbierky Atland’s DVD Atlas of Human Anatomy. Študenti sa môžu otestovať buď pomocou 300 otázok s voliteľnými odpoveďami, alebo pomocou 95 “potiahni a pusť” (drag and drop) cvičeniami, alebo pomocou pamäťových kariet “Clinical Anatomy Flash Cards”. Elektronické pomôcky pre pedagógov, resp. inštruktorov zahŕňajú interaktívny anatomický atlas s prezentáciou diapozitívov a funkcie exportu obrázkov, banku obrázkov a vybrané sekvencie anatomických rezov
Register
Keywords: anatómia topografická; atlas