Psychologie : přehled základních oborů - Nakonečný, Milan (Praha : Stanislav Juhaňák - TRITON, 2011)
Kniha Psychológia prináša prehľad odborov základných psychologických vied na čele so všeobecnou psychológiou, ako je to obvyklé v dnešných rozsiahlych učebniciach psychológie v angličtine a nemčine. Tak sa čitateľ zoznámi okrem hlavných tém všeobecnej psychológie (vnímanie, imaginácia, myslenie, cítenie a motivácia) tiež so základmi psychológie osobnosti, v ktorej autor kladie dôraz najmä na jej dynamickú štruktúru a funkcie jástva (ega). Publikácia obsahuje aj úvod do sociálnej psychológie, najmä psychologické základy dyadických vzťahov (tj. vzťahov ja-ty), ďalej úvod do vývinovej psychológie s prehľadom psychických zvláštností detstva, dospievania, adolescencie, dospelosti a staroby, a nakoniec je čitateľ uvedený tiež do základov psychopatológie (prehľad základných porúch psychickej činnosti) a psychoterapie (základné metódy a smery). Súčasťou knihy je taktiež pomerne obsiahly slovník psychologických pojmov. Kniha je výsledkom rozsiahleho komparatívneho štúdia učebníc psychológie a tiež autorovej dlhoročnej pedagogickej činnosti na niekoľkých vysokých i stredných školách, pri ktorej dospel k záveru, že psychologické myslenie vyžaduje vedľa znalostí empirických faktov tiež teoretické vedomosti a filozofický pohľad
Bibliogr. odkazy
Registre
Keywords: psychológia -- metódy; javy psychologické -- klasifikácia; vnímanie; imaginácia; myslenie; emócie; motivácia; pamäť; systém nervový; psychológia sociálna; osobnosť; vzťahy medziľudské; vývin osobnosti; poruchy duševné; psychoterapia; terminológia ako téma