Klinická psychiatrie - Praško, Ján, 1956-; Látalová, Klára, 1970-; Ticháčková, Anežka; Stárková, Libuše, 1950- (TIGIS, 2011)
Veda vstúpila do všetkých lekárskych odborov. Je to citeľné zvlášť pri psychiatrii, ktorá prešla v posledných 30. rokoch zásadným obratom. Vieme podstatne viac o mozgu a sme schopní sa pozerať ne veľmi jemné procesy, ktoré v ňom prebiehajú. Nachádzame cesty ku genetickému mapovaniu efektívnej farmakoterapie. Najnovšie prístupy v psychoterapii umožňujú úspešne pracovať s najťažšími pacientmi i naučiť chronicky chorého, ako si sám môže spochybniť svoje bludy a halucinácie. Stále viac sa v liečbe uplatňujú postupy založené na dôkazoch. Od vedeckých poznatkov k praktickej liečbe je kratšia a zrozumiteľnejšia cesta. Zmyslom tejto publikácie je poskytnúť čo najširší pohľad na psychické poruchy, diagnostické kritériá, modely jednotlivých porúch, doporučených krokov v liečbe až po konkrétny spôsob práce s pacientom