Kardiopulmonálna resuscitácia : podľa odporúčania Európskej resuscitačnej rady 2010 - Európska resuscitačná rada (Košice : Vienala, 2011)
Toto vreckové vydanie obsahuje odporúčania pre kardiopulmonálnu resuscitáciu dospelých a detí, vydané Európskou resuscitačnou radou v roku 2010. Publikácia obsahuje stručný a prehľadný popis jednotlivých postupov pre praktické využitie v dennej praxi. Odporúčania boli pripravené panelom 333 expertov z celého sveta, ktorí zhodnotili výsledky najnovšieho výskumu metódou medicíny založenej na dôkazoch. Predstavujú konsenzus odborníkov o najlepšej a najbezpečnejšej praxi. V publikácii je popísaná celá škála situácií s ohrozením životných funkcií, vrátane zastavenia dýchania a obehu u dospelých, detí a novorodencov, uzáveru dýchacích ciest, použitia automatických externých defibrilátorov, špeciálnych situácií, ako sú popáleniny, topenie, alergická reakcia, úrazy, vrátane tehotnej ženy, akútneho infarktu myokardu, poresuscitačnej starostlivosti, ako aj úlohy manažmentu a nemocničného personálu v prevencii zlyhania životných funkcií u hospitalizovaných pacientov. Špeciálna pozornosť sa venuje metódam vzdelávania v resuscitácii a etickým problémom začatia a ukončenia resuscitácie. Základné postupy sú sprevádzané názornými ilustráciami a sú zhrnuté v desiatich prehľadných algoritmoch. Preklad je garantovaný Slovenskou spoločnosťou anestéziológie a intenzívnej medicíny a Slovenskou spoločnosťou urgentnej medicíny a medicíny katastrof
Skratky
Publikácia je určená všetkým zdravotníckym pracovníkom v lôžkových a nelôžkových zariadeniach, záchranárom, školiteľom KPR, ktorí chcú poskytovať neodkladnú starostlivosť na najvyššej úrovni. Kapitoly venované základnej neodkladnej resuscitácií u dospelých a detí sú vhodné aj pre širokú verejnosť
Keywords: smernice a odporúčania ako téma; resuscitácia kardiopulmonálna -- metódy -- dospelý -- dieťa; resuscitácia kardiopulmonálna rozšírená -- metódy -- dospelý -- dieťa; resuscitácia -- vzdelávanie -- etika -- novorodenec; kardioverzia elektrická -- metódy -- vybavenie prístrojové a nástrojové; syndróm akútny koronárny -- diagnostika -- terapia -- prevencia a kontrola; prvá pomoc -- metódy; dospelý; dieťa; novorodenec; zastavenie obehu v špeciálnych situáciách; príručka