Psychologie Atkinsonové a Hilgarda - Nolen-Hoeksema, Susan; Fredrickson, Barbara L.; Loftus, Geoff R.; Wagenaar, Willem A.; Antonínová, Hana (Praha : Portál, 2012)
Jedna z najpoužívanejších učebníc psychológie na svete podáva ucelený prehľad najdôležitejších psychologických poznatkov a nových výsledkov výskumov, pričom kombinuje vedecký prístup so zrozumiteľným jazykom. Autori zdôrazňujú prepojenosť psychologického a biologického bádania. V knihe sú pokryté hlavné oblasti psychológie: • história a metodológia odboru, • neurobiologické základy ľudského správania, • kognitívna psychológia, • emócie a motivácia, • psychológia osobnosti, • psychický vývin, • sociálne správanie, • psychopatológia, • psychoterapia. Text je doplnený množstvom schém, fotografií a grafov. Vedie čitateľa k utváraniu vlastných názorov a umožňuje dôkladné opakovanie získaných poznatkov. Kniha vychádza v novom českom preklade podľa predlohy pätnásteho anglického vydania, ktoré bolo dôkladne prepracované a aktualizované. Prvé vydanie moderne poňatej učebnice psychológie pripravil Ernest Hilgard, profesor psychológie na Stanfordovej univerzite (USA). Postupne sa učebnica stala známou ako dielo editorov Atkinsonovej a Hilgarda. Dnes je táto nesmierne úspešná kniha priebežne aktualizovaná týmom, ktorý sa vydanie od vydania mení
Bibliogr. odkazy
Register
Kniha je určená vysokoškolským študentom psychológie, medicíny a rôznych sociálnych odborov, psychológom, pedagógom, sociálnym pracovníkom, zdravotníkom, stredoškolákom pripravujúcim sa na štúdium psychológie a ďalším záujemcom o psychológiu
Keywords: psychológia -- história -- metódy; vývin osobnosti; orgány zmyslové; vnímanie; vedomie; učenie; pamäť; myslenie; jazyk (reč); motivácia; emócie; inteligencia; osobnosť; stres psychologický -- psychológia -- terapia; psychopatológia; poruchy duševné -- terapia; správanie sociálne; štatistika ako téma -- metódy; učebnica