Spinálna chirurgia II = Spinal surgery II - Rudinský, Bruno, 1952-; Cibulčík, František; Cienciala, Jan; Čížková, Dáša; Durný, Peter; Hrabálek, Lumír; Gajdoš, Miroslav; Chaloupka, Richard; Klímová, Eleonóra; Martuliak, Igor; Melišek, Martin; Paleček, Tomáš, 1948-; et al. (SAP, 2012)
Autori sa v monografii venujú problematike spinálnej chirugie - spondylochirurgie so zameraním na oblasť torakolumbálnej chrbtice. Zrozumiteľnou formou prinášajú aktuálne informácie z oblasti diagnostiky, chirurgickej liečby, neuromodulačnej liečby a oblasti regeneračnej medicíny. Jednotlivé kapitoly si nekladú za úlohu vyčerpávajúcom spôsobom opísať všetky možnosti liečby. Autori prezentovali vo väčšine prípadov svoje dlhoročné skúsenosti a na základe nich prezentujú odporúčania pre prax. Spondylochirurgia alebo spinálna chirurgia je dnes už stabilnou súčasťou odborov neurochirurgie, ortopédie a úrazovej chirurgie. Počet odborníkov z rôznych oblastí medicíny, ktorí sa venujú „spinálnemu pacientovi“, je však podstatne viac. Tejto problematike sa venujú neurológovia, neurofyziológovia, anestéziológovia a intenzivisti, fyzioterapeuti, ale aj odborníci na liečbu chronickej bolesti a v poslednom čase aj odborníci z oblasti regeneračnej medicíny. Publikácia je vhodným pomocníkom pri orientácii v rýchlo sa vyvíjajúcej oblasti spinálnej chirurgie, resp. starostlivosti o „spinálneho pacienta“