Kompendium stomatologie. I - Šedý, Jiří, 1980- (Stanislav Juhaňák - TRITON, 2012)
Ojedinelá monografia podáva prehľad dostupných poznatkov a princípov z odboru stomatológia. Autor nechápe stomatológiu ako disciplínu zaoberajúcu sa iba zubami, ale ako komplexný pohľad na lekárstvo orofaciálnej oblasti, kam okrem ústnej dutiny radí aj priľahlé priestory vrátane dutiny nosovej a prínosových dutín, očnicu s okom, prednú časť spodiny lebečnej , vonkajšie a stredné ucho, hltan a hrtan. Stomatológia je tu vnímaná ako odbor zaoberajúci sa integrálnou súčasťou celého ľudského tela, preto sú detailne vysvetlené aj ochorenia orofaciálnej oblasti, ktoré môžu ovplyvňovať iné systémy tela, rovnako ako ochorenie iných systémov, ktoré naopak môžu ovplyvňovať alebo sa prejavovať v orofaciálnej oblasti. Kniha je rozdelená do piatich zväzkov. Prvý zväzok sa zaoberá všeobecnými aspektmi stomatológie, druhý jednotlivými odbormi zubného lekárstva, tretí orálnou a maxilofaciálnou chirurgiou, štvrtý prejavmi ochorení iných systémov v orofaciálnej oblasti a piaty diferencionálnou diagnostikou