Propedeutika a vyšetřovací metody vnitřních nemocí - Špinar, Jindřich, 1960-; Ludka, Ondřej (Grada Publishing, 2013)
Propedeutika vnútorného lekárstva je základom pre vykonávanie lekárskej praxe akejkoľvek odbornosti, musí ju ovládať chirurg rovnako ako neurológ alebo očný lekár. Znamená prípravu – úvod do určitej lekárskej disciplíny. Propedeutika predstavuje základy vyšetrovania – diagnostiku, ktorá vychádza najprv z údajov pacienta alebo jeho okolia, ktoré nám uvedú (anamnéza), z objektívneho fyzikálneho vyšetrenia a z výsledkov pomocných vyšetrovacích metód, či už zobrazovacích, laboratórnych alebo iných. Kapitoly učebnice sa členia podľa vyšetrenia určitej anatomickej oblasti a orgánu. Pozornosť je venovaná dokumentácii, tiež vyšetreniu geriatrického pacienta, laboratórnemu vyšetreniu a aplikácii liekov. Asi tretina obsahu popisuje špeciálne vyšetrovacie metódy, ktoré sú typické pre jednotlivé odbory medicíny, ako sú napr. kardiológia, angiológia, pneumológia, gastroenterológia a hepatológia, nefrológia a iné. Kniha je už druhým vydaním, ktoré bolo prepracované na základe postrehov, pripomienok a poznámok študentov i odborných pracovníkov a nadväzuje na učebnicu Vnitřní lékařství prof. MUDr. Miroslava Součka, CSc