Základy fyzioterapie - Kociová, Kamila (Vydavateľstvo Osveta, 2013)
V súvislosti so vstupom Slovenska do Európskej únie sa vytvoril nový študijný odbor Fyzioterapia. Tento odbor plynule nahradil rehabilitačných pracovníkov vzdelávaných na stredných zdravotníckych školách fyzioterapeutmi, ktorých práca sa dostáva z oblasti liečebnej rehabilitácie viac do oblasti prevencie, wellnessu, kúpeľnej liečby či športu. Zvýšeným nárokom doby a novému spôsobu vysokoškolského vzdelávania sa podriadilo aj vydanie nových učebných textov. Predkladaná publikácie je určená študentom I. stupňa vysokoškolského vzdelávania v odbore fyzioterapia. Sú tu zhrnuté základné fyzioterapeutické postupy a metódy diagnostiky a pohybovej liečby ako napríklad ergoterapia, kinezioterapia – jej organizácia i špecifiká podľa veku, cvičenia zamerané na formovanie motorických schopností, gymnastika dýchacia i cievna, posturálny a stabilizačný výcvik, svalová dysbalancia, relaxácia, trakcia, reedukačné postupy, facilitácia, synergické cvičenia, ergonómia a iné. Spomenuté sú i rehabilitačné a kompenzačné pomôcky, historický vývin fyzioterapie na Slovensku, jej etika, stručný opis ostatných zložiek liečebnej rehabilitácie - pohyby a ich mechanika, polohovanie a pod. Keďže fyzioterapia je teoreticko-praktický odbor, aj opis jednotlivých metód a postupov zahŕňa podstatu a následný opis ich praktickej realizácie