Schizofrenie a její léčba - Češková, Eva, 1946- (Farmakoterapie pro praxi, 2012)
Tretie rozšírené vydanie úspešnej publikácie sa zaoberá schizofréniou, ktorá predstavuje psychotické ochorenie charakterizované bludmi, halucináciami a dezorganizovaným slovným prejavom a správaním, v širšom ponímaní tiež poruchou vnímania reality. Je to jedno z najzávažnejších psychických ochorení, má sklon k chronickému priebehu a často vedie k trvalej invalidite. Obsah knižky zachováva členenie typické pre edíciu Farmakoterapie pro praxi, v ktorej vyšla. Kapitola repetitórium prináša definíciu choroby, epidemiológiu, dedičnosť, etiológiu a patogenézu, rizikové faktory a prevenciu, klinický obraz, diagnózu a klasifikáciu, vývoj, komplianciu, prognózu, pracovnú schopnosť a organizáciu starostlivosti o pacienta. Diagnostika sa venuje hlavne psychiatrickému a psychologickému posúdeniu stavu a diferenciálnej diagnostike, ktorou sa odlíšia rôzne ochorenia zaradené v MKCH-10 do položiek F0 až F6. Zhruba dve tretiny textu sú zamerané na farmakoterapiu schizofrénie. Zachytený je vývoj antipsychotík, ich delenie až na úroveň jednotlivých liekov, pri ktorých je popísaný mechanizmus účinku, dávkovanie, nežiaduce účinky a interakcie. Špeciálne sú porovnané antipsychotiká I. a II. generácie a zdôraznené nežiaduce účinky antipsychotík II. generácie. Pretože schizofrénna porucha prechádza rôznymi fázami (akútna, stabilizovaná, udržiavacia, a i.), a taktiež sa vyskytujú určité subpopulácie pacientov (nekľudní, s depresiou, v gravidite, s farmakorezistenciou a pod.), tak aj ich liečba si vyžaduje odlišnú stratégiu, ktorá je tu uvedená. Náčrt správnej liečby pre konkrétneho pacienta uzatvára túto veľkú kapitolu farmakoterapie. Na záver sú tradične spomenuté diagnostické a liečebné chyby a omyly