Průvodce cévními chorobami : pro pacienty - Čížek, Vladimír (Maxdorf, 2012)
Populárno-náučná príručka sa venuje chorobám žíl, tepien a lymfatických ciev. Je určená laikom, a preto čitateľa zbytočne nezaťažuje odbornými latinskými názvami alebo úplným prehľadom príznakov, prípadne liečebných metód. Nájdeme tu, po stručnom úvode do anatómie, popis najčastejších ochorení ciev, hlavné príznaky týchto ochorení, ktoré vyšetrenia sú prínosom (ako sa robia, či sú bolestivé a pod.), ako sa dá choroba liečiť, prípady z praxe pre ilustráciu, prehľadné tabuľky a návody pre pacientov. Kniha je rozdelená na ochorenia žíl (nechýbajú kŕčové žily, zápaly žíl a trombózy), tepien (postihnutia podľa jednotlivých orgánov, od mozgovej mŕtvice cez bolesti nôh, poruchy erekcie, až po cievne postihnutia v oblasti hrudníka alebo brucha) a choroby lymfatických ciev (lymfedém). Samostatný veľký priestor dostala prírodná liečba liečivými rastlinami, ktorá sa dlhodobo preverovala v tradičnej medicíne. Zaujímavá je časť s prílohami, ktorá obsahuje poučenia pre pacienta pred vyšetrením magnetickou rezonanciou (MR) alebo angiografiou, informovaný súhlas pre MR a poučenie pre angioplastiku. Ďalej je tu návod na rehabilitáciu v štádiu IIa-b pri ischemickej chorobe dolných končatín a na cvičenie pri TOS (thoracic outlet syndrom). Sú tu rady a názorné cviky pre pacientov s kŕčovými žilami, hemoroidmi a lymfedémom. Publikácia je brožovaná, vytlačená na kriedovom papieri s mnohými obrázkami, schémami, tabuľkami a návodmi z autorovej vlastnej praxe i prevzatými