Biologické a chemické zbrane : pripravenosť a odpoveď - Klement, Cyril; Mezencev, Roman; Bajgar, Jiří, 1944- (PRO, 2013)
Biologické a chemické zbrane predstavujú stále aktuálnu hrozbu a je úlohou každého štátu byť na ne pripravený. Preto treba mať vybudovaný systém, pomocou ktorého sa okamžite po detekcii spustia procesy na zabránenie ďalšieho šírenia chemických a/alebo biologických látok a najmä na záchranu ľudských životov. Predkladaná publikácia k tomu významne prispieva. Kniha je vynikajúcim zdrojom komplexných informácií súvisiacich s problémom biologických a chemických zbraní a bioterorizmu. Podrobne sa venuje histórii, technológiám výroby a šírenia, klinickým aspektom aj legislatíve. Súčasťou knihy je obsiahla terminológia biologických a chemických zbraní. Autori sú renomovaní odborníci v oblastiach medicíny, verejného zdravotníctva, mikrobiológie, toxikológie a súvisiacich vedných odborov. Aktívne sa podieľali na programoch OSN na kontrolu biologických zbraní a monitorovaní odzbrojenia.