Klinická biochemie - Racek, Jaroslav, 1951- (Praha : GALÉN, 2006)
Publikace je určena medikům, ale i klinickým biochemikům a lékařům jiných oborů k postgraduální přípravě a pro každodenní praktickou činnost. Poměrně podrobně jsou probrány kapitoly o preanalytických vlivech na výsledek laboratorního vyšetření, způsob stanovení referenčních mezí a úskalí, se kterými se při tom můžeme setkat, i dialektika vztahu citlivosti a specifičnosti metody z hlediska interpretace. Cílem autorů bylo pomoci medikům a lékařům, kteří se specializují v jiných oborech, než je laboratorní medicína, pochopit tyto souvislosti a umožnit správnou orientaci ve výsledcích, a tedy i racionální indikaci laboratorních vyšetření. Většina textu je věnována klinické interpretaci laboratorních vyšetření. Důraz je kladen na správné pochopení metabolických souvislostí a kapitoly obvykle velice stručně vycházejí z patobiochemických základů. Jsou zčásti voleny podle metod (chemické vyšetření moči, analýza plazmatických bílkovin, dusíkatých katabolitů ap.), jinde jsou texty probírány podle vztahu k určitému orgánu s důrazem na využití k funkční diagnostice (klinickobiochemické vyšetření u onemocnění jater, ledvin, trávicího ústrojí, diagnostika infarktu myokardu ap.).
Bibliogr. odkazy
Register
Keywords: biochémia -- metódy; biomarkery; techniky klinické laboratórne; testy klinickej chémie; učebnica