Naratívna expozičná terapia : krátkodobá terapia traumatických stresových porúch - Schauer , Maggie; Neuner, Frank; Elbert, Thomas; Maliariková, Jela (Trenčín : Vydavateľstvo F - Pro mente sana, 2014)
Naratívna expozičná terapia (NET) je univerzálnym manuálom intervencie pre tých, ktorí prežili mnohopočetné a závažné traumatické udalosti, akými sú organizované násilie, mučenie, vojna, znásilnenia a sexuálne zneužívanie v detstve. Psychologická trauma je zážitok a psychologický dopad udalostí, ktoré sú život ohrozujúce alebo v nich ide o zranenie tak závažné, že človek podľahne hrôze, cíti sa bezmocný a zažíva psychologickú poplachovú reakciu počas tohto zážitku a krátko po ňom. NET je krátkodobá terapia úspešná pri liečbe ľudí s traumatickými stresovými poruchami a môže poskytnúť úľavu už po pár sedeniach. Kniha je štruktúrovaná do troch hlavných kapitol. Okrem teoretickej časti je v knihe podrobne popísaný aj praktický manuál terapeutického prístupu naratívnej expozičnej terapie krok za krokom. Na konci knihy sa nachádzajú prílohy v podobe dotazníkov, ale aj príkladov a ukážok NET
Bibliogr. odkazy
Táto kniha poskytuje nové chápanie komplexnej a sociálnej traumy, venuje sa najnovším poznatkom a novým liečebným postupom pri disociácii a sociálnej bolesti. Je vhodná nielen pre terapeutov, ktorí pracujú s traumatizovanými pacientami, ale aj pre všetkých tých, ktorí sa chcú angažovať v oblasti starostlivosti o duševné zdravie
Keywords: poruchy stresové traumatické -- psychológia -- terapia; rozprávanie; spomínanie; násilie; techniky psychologické; príbehy osobné, ako téma; línia životná