Somatopatologie : nauka o nemocech těla - Orel, Miroslav, 1973- (Praha : Grada Publishing, 2014)
Kniha prináša základné informácie o poruchách a chorobách ľudského tela. Čitatelia v nej nájdu zásadné poznatky o mechanizmoch vzniku onemocnení, ich triedení a klasifikácii, ale tiež o členení lekárskych odborov alebo o celostnom pohľade na zdravie a chorobu. Celý text je rozdelený do troch celkov: V prvej časti autori vymedzili oblasť záujmu somatopatológie, pojmy zdravia a choroby a predstavili medicínske vedy, ktoré somatopatológiu zastrešujú. Druhá časť je venovaná všeobecnej somatopatológii a venuje sa základným mechanizmom, ktoré vznik a rozvoj choroby sprevádzajú. Tretia časť je zameraná predovšetkým na vybrané choroby jednotlivých systémov. Kniha je primárne určená študentom psychológie, pedagogiky, sociológie, ošetrovateľstva a ďalších nemedicínskych odborov ako zdroj základných poznatkov o chorobách ľudského tela. Publikáciu môžu využiť aj absolventi príslušných odborov a tiež záujemcovia zo širšej verejnosti. Autori sa snažili priblížiť mechanizmy vzniku telesných chorôb a priniesť stručný prehľad, alebo skôr predstavu o jednotlivých diagnózach. Nie je úlohou „nelekárov“ choroby presne diagnostikovať a liečiť, ale ľudia v profesiách, ktoré pracujú s ľuďmi, by základnú predstavu o telesných chorobách mať mali
Bibliogr. odkazy
Res. angl., čes.
Register
Skratky
Cieľom autorov bolo nielen priniesť študijný materiál pre predmet somatopatológia, ale tiež poskytnúť stručné základné informácie pre odborníkov bez medicínskeho vzdelania
Keywords: choroba -- etiológia -- klasifikácia; príznaky a symptómy; lekárstvo; Medzinárodná klasifikácia chorôb; resuscitácia kardiopulmonálna; somatopatológia