Porodnictví - Hájek, Zdeněk, 1943-; Čech, Evžen, 1932-2014; Maršál, Karel (Grada Publishing, 2014)
Po ôsmych rokoch od 2. vydania monografie Porodnictví vychádza tretie, prepracované a doplnené vydanie tejto publikácie. Za tak dlhé obdobie sa v perinatológii zlepšili diagnostické možnosti a liečebné výsledky, nastal nárast nových vedeckých poznatkov v odbore, o ktoré je kniha doplnená. Publikácia je rozdelená do desiatich ucelených kapitol, ktoré na seba nadväzujú. Úvod patrí anatómii z pohľadu dôležitosti v pôrodníctve. Kapitola o fyziologickom tehotenstve bola doplnená o nové poznatky v hormonálnej regulácii tehotenstva. Čitateľ tu nájde podrobné kapitoly o vyšetrovacích metódach a pôrodníckom vyšetrení počas prenatálnej starostlivosti, o priebehu fyziologického pôrodu a následnom šestonedelí. Najobsiahlejšia kapitola popisuje rizikové a patologické tehotenstvá. Boli doplnené poznatky o predikcii a postupoch pri predčasných pôrodoch. Ďalšou rozsiahlou kapitolou sú operácie v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom. Posledná časť je venovaná právnym predpisom a etickým aspektom, ktoré sa uplatňujú. Dôležitou a neodmysliteľnou súčasťou knihy je aj vyše 500 obrázkov a okolo 100 tabuliek