Posuzování stavu zdraví a ošetřovatelská diagnostika v moderní ošetřovatelské praxi - Mastiliaková, Dagmar, 1949- (Sestra, 2014)
Autorka kladie dôraz na štandard v ošetrovateľskej praxi – ošetrovateľský proces, a hlavne na posudzovanie stavu zdravia a ošetrovateľskú diagnostiku podľa Marjory Gordonovej. Monografia je rozdelená do viacerých kapitol, v ktorých spája vedecké poznatky v oblasti ošetrovateľského procesu v súvislosti so zvyšovaním efektivity a kvality zdravotníckych služieb. V ďalších kapitolách sa venuje funkčným a dysfunkčným typom zdravia a ošetrovateľskej diagnostike. V závere autorka poukazuje na kritické myslenie sestier ako kľúčovú schopnosť v ošetrovateľstve. Príloha obsahuje elektronickú šablónu použitú na 4 kazuistikách a zoznam ošetrovateľských diagnóz 2012 – 2014 usporiadaných podľa domén a tried taxonómie II. V súčasnosti je kniha jedinou publikáciou, ktorá sa zaoberá posudzovaním stavu zdravia a je zameraná na rozvoj vedomostí pri aplikácii prvej a druhej fázy ošetrovateľského procesu. Je určená študentom ošetrovateľstva, ale aj sestrám s ošetrovateľskou praxou