Etické problémy medicíny na prahu 21. století - Ptáček, Radek, 1975-; Bartůněk, Petr, 1939- (Edice celoživotního vzdělávání ČLK, 2014)
Aj v 21. storočí ostáva v medicíne najväčšou výzvou pre lekárov dodržiavanie základných etických princípov. Čím viac sa lekárska veda rozvíja, tým viac sa dotýka rozmanitých stránok ľudského života. Sú to napríklad genetické informácie, pokrok v nových materiáloch a technológiách, ktoré nahrádzajú ľudské tkanivá či orgány. Okrem rozvoja medicíny dochádza aj k jej globalizácii. Na nové liečebné a výskumné postupy sa môže v rôznych krajinách pozerať odlišne a pri ich hodnotení je potrebné zohľadniť kultúrne, spoločenské a náboženské súvislosti a pritom zachovať základné princípy lekárskej etiky. Kniha je rozdelená do piatich ucelených blokov a každá kapitola je ďalej podrobnejšie rozpísaná v podkapitolách. Etické otázky kladené v tejto monografii nie sú len v teoretickej rovine, ale opierajú sa o právne, psychologické a klinické súvislosti