Paliativní péče ve zdravotnických zařízeních : potřeby, hodnocení, kvalita života - Bužgová, Radka, 1975- (Sestra, 2015)
Svetová zdravotnícka organizácia považuje rozvoj kvalitnej paliatívnej starostlivosti za jednu zo svojich priorít už od začiatku 90. rokov 20. storočia. Podľa Koncepce paliativní péče v České republice patrí rozvoj paliatívnej starostlivosti medzi priority českého zdravotníctva. Autorka sa v knihe snaží prepojiť teoretické poznatky s výsledkami výskumu, ktorý sama realizovala. Z dôvodu zamerania výskumu je hlavnou témou monografie paliatívna starostlivosť v zdravotníckych zariadeniach nehospicového typu. V prvej kapitole je zhrnutý vývoj paliatívnej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach v Českej republike. V druhej a tretej kapitole sú popísané potreby pacientov z teoretického hľadiska, ale aj ako výsledky výskumu. Štvrtá kapitola sa zaoberá hodnotením kvality života pacientov, a v poslednej kapitole sa autorka venuje aj rodine, ich potrebám a hodnoteniu kvality života rodinných príslušníkov