Paliativní péče ve zdravotnických zařízeních : potřeby, hodnocení, kvalita života - Bužgová, Radka, 1975- (Praha : Grada Publishing, 2015)
Svetová zdravotnícka organizácia považuje rozvoj kvalitnej paliatívnej starostlivosti za jednu zo svojich priorít už od začiatku 90. rokov 20. storočia. Podľa Koncepce paliativní péče v České republice patrí rozvoj paliatívnej starostlivosti medzi priority českého zdravotníctva. Autorka sa v knihe snaží prepojiť teoretické poznatky s výsledkami výskumu, ktorý sama realizovala. Z dôvodu zamerania výskumu je hlavnou témou monografie paliatívna starostlivosť v zdravotníckych zariadeniach nehospicového typu. V prvej kapitole je zhrnutý vývoj paliatívnej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach v Českej republike. V druhej a tretej kapitole sú popísané potreby pacientov z teoretického hľadiska, ale aj ako výsledky výskumu. Štvrtá kapitola sa zaoberá hodnotením kvality života pacientov, a v poslednej kapitole sa autorka venuje aj rodine, ich potrebám a hodnoteniu kvality života rodinných príslušníkov
Bibliogr. odkazy
Res. angl., slov.
Register
Skratky
Kniha je určená pre odbornú verejnosť, hlavne lekárom, sestrám, psychológom a sociálnym pracovníkom, ale môže osloviť aj čitateľov, ktorých sa téma smrti a umierania akokoľvek dotýka
Keywords: starostlivosť paliatívna -- história -- využitie -- psychológia; nemocnice; pacient v terminálnom štádiu; hodnotenie potrieb; kvalita života; rodina; prieskumy a dotazníky; Česká republika; dotazník EORTC QLQ C30