Chirurgie v extrémních podmínkách - Hájek, Marcel (Grada Publishing, 2015)
Táto obsiahla monografia je multidisciplinárnou príručkou pre všetkých lekárov a vyššie vzdelaných zdravotníkov, ktorí plánujú odísť do krízových oblastí, oblastí s extrémnymi podmienkami alebo obmedzenými zdrojmi. Lekári v extrémnych podmienkach sa ocitajú bez najnovšieho prístrojového vybavenia, bez laboratórií, transfúznych staníc a potrebných liekov. Publikácia má pomôcť zorientovať sa aj bez najmodernejších prístrojov, zbaviť strachu neuskutočniť alebo vynechať niektoré zažité postupy. Vo väčšine prípadov sú v knihe uvedené priame skúsenosti a osobné znalosti autorov, ktoré vychádzajú z dlhoročnej praxe v extrémnych oblastiach