Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi - Rokyta, Richard, 1938- (Grada Publishing, 2015)
Monografia je písaná ako učebnica pre základný predmet medicínskeho štúdia – fyziológiu a patologickú fyziológiu, preto vychádza z osnov výučby predmetu na lekárskych fakultách. Fyziológia pojednáva o základných fyziologických pochodoch u zdravého človeka. Úlohou patofyziológie je študovať a popisovať fyziologické procesy za patologických podmienok. Je veľmi ťažké určiť hranicu medzi fyziológiou a patológiou, preto prechod medzi týmito odbormi je plynulý a v klinickej praxi sa vzájomne prelínajú a súčasne aj dopĺňajú. Fyziológia a patofyziológia jednotlivých sústav a procesov je rozdelená do 31 kapitol. Každá začína kazuistikou a kapitoly sú doplnené početnými prehľadnými tabuľkami a obrázkami či už fyziologických alebo patofyziologických javov. Pozornosť je venovaná nielen základným funkciám, ale aj regulačným mechanizmom a ich poruchám